21-01-2011

Nepal - Tharu schilderen

De Tharu zijn een bevolkingsgroep die in het zuiden van Nepal wonen, bij het Chitwan nationaal park. Alhoewel de bakstenen huizen natuurlijk hun intrede al lang hebben gemaakt zijn er ook nog voldoende traditionele dorpen, daar worden de huizen gemaakt van rieten matten die besmeerd worden met een soort leem en dan versierd met handafdrukken in heel mooie kleuren.

Via ons guesthouse kon je een middag in zo'n dorp helpen. De opbrengst ging naar de gastvrouwen en ons leek dit natuurlijk een super manier om wat te leren, contact te maken en de cultuur te steunen.
Het idee is dat als de bevolking merkt dat ze kunnen verdienen aan hun eigen authentieke cultuur, dat die langer behouden zal blijven, duurzaam toerisme-bevordering dus..

Wat moesten we doen??
Eerst water, zand en verse (ja, hij was nog warm) waterbuffelpoep tot een grote brei mengen.

 ... en nog meer mengen tot het een lekker papje wordt....
 ...en dan dus smeren op de matten (hier zat al een laag op)...
 ...en daarna decoreren met de handen en pigment...
.. de meiden kregen echt les... want het moest natuurlijk precies naar wens gebeuren aangezien het natuurlijk hun eigen woningen waren...
als laatste uitgezwaaid worden door het hele dorp (en dit alles zonder dat er iemand Engels sprak)
Tussendoor nog heerlijk thee gedronken, gespeeld, haren gekamd (die lange blonde haren waren erg in trek)....

1 opmerking:

  1. al je berichtjes gelezen... heerlijk hoe jullie een plekje kregen tussen de bevolking...is ook mijn idee van zo'n trip... en die kleuren...om er helemaal voor te gaan ...

    BeantwoordenVerwijderen